Bilbao Basque Fest 2025 jaialdiak euskal gastronomia eta kirolak modu berezian dastatzeko eta gozatzeko aukera eskainiko du apirilaren 16tik 19ra. Areatza izango da euskal eskualde turistikoen eskaintza gastronomikoaren eta kirol tradizionalen erdigunea. Gastronomia maite dutenentzako tokiko produkturik onenak eta Herri-Kirolen ikusgarritasuna ziurtatuta daude edizio honetan, jai- eta familia-giroan.
Euskal kultura dastatu ere egiten denez, 1.500 m2 baino gehiagoko Areatzan kokatutako Gourmet Txokoaren karpak euskal eskualde turistiko ugari bilduko ditu jaialdiaren hiru egunetan (Goierri, Gorbeialdea, Iparralde, Tolosaldea, Uribe, Arabako Errioxa).
Alde batetik, herritarrei eta turistei dastaketa espresetan parte hartzeko aukera emango zaie, eta bertan produktu tipikoak dastatzeko aukera izango dute: gildak, ore amako ogia, gazta, txorizoa, txakolina, piperrak, eztia, izozkiak, olioa, euskal pastela, sagardoa, ardoa edo txokolatea. Bestalde, ateak zabalik egongo dira sukaldaritza-tailerretan parte hartzeko, eta, besteak beste, hegaluze-tostak antxoa marinatuarekin, Latxa gazta urdineko tostak, antxoaz betetako kalabazina, hegaluze-makia edo hegaluzez betetako pikillo piperrak egiten ikasteko aukera izango da.
Dastaketetan zein sukaldaritza-tailerretan izen-ematea aurrez aurre egin beharko da, Gourmet Txokoaren karpan bertan, eta dirutan egindako dohaintza sinbolikoa ordaindu beharko da, Bilboko AmiArte elkartearentzat dirua biltzeko: artea eraldaketarako tresna bihurtzen den gunea da, artisten, profesionalen eta egoera zailetan dauden pertsonen arteko topaketa eta lankidetza sustatzen duen diziplina arteko sorkuntza artistikorako tailerra.
DASTAKETA ESPRESAK
Apirilak 17, osteguna
- 12:00 - 1. aretoa: Idiazabal Lurraldeko gaztak (Goierri)
- 12:10 - 2. aretoa: Ezpeletako piperra (Iparralde)
- 13:00 - 1. aretoa: Iza okindegia (Gorbeialdea)
- 13:10 - 2. aretoa: Moraita gaztandegia (Gorbeialdea)
- 14:00 - 1. aretoa: Ardi-gazta (Iparralde)
- 14:10 - 2. aretoa: Txakolingunea (Uribe)
- 17:00 - 1. aretoa: Urigoitiko txorizoa (Gorbeialdea)
- 17:10 - 2. aretoa: Ardo-dastaketa - Ruiz de Viñaspre (Arabako Errioxa)
- 18:00 - 1. aretoa: Idiazabal Lurraldeko Sagardoak (Goierri)
- 18:10 - 2. aretoa: Lusuri Gazta (Gorbeialdea)
Irailak 18, ostirala:
- 12:00 - 1. aretoa: Urigoitiko txorizoa (Gorbeialdea)
- 12:10 - 2. aretoa: Ardi-gazta (Iparralde)
- 13:00 - 1. aretoa: Ezpeletako piperra (Iparralde)
- 13:10 - 2. aretoa: Lezama txakolina (Uribe)
- 14:00 - 1. aretoa: Ardo-dastaketa - Araico (Arabako Errioxa)
- 14:10 - 2. aretoa: Gilda-dastaketa (Uribe)
- 17:00 - 1. aretoa: Loraldi ezberdinetako eztien dastaketa (Tolosaldea)
- 17:10 - 2. aretoa: Maruri Jatabe izozkien dastaketa (Uribe)
- 18:00 - 1. aretoa: Cervus Saltsak (Gorbeialdea)
- 18:10 - 2. aretoa: Oliba-olio dastaketa - Erroiz (Arabako Errioxa)
Irailak 19, larunbata:
- 12:00 - 1. aretoa: Oliba-olio dastaketa - Oli Olive (Arabako Errioxa)
- 12:10 - 2. aretoa: Ardo-dastaketa - Muro upategia (Arabako Errioxa)
- 13:00 - 1. aretoa: Cervus Saltsak (Gorbeialdea)
- 13:10 - 2. aretoa: Ardo-dastaketa - Muro upategia (Arabako Errioxa)
- 14:00 - 1. aretoa: Oliba-olio dastaketa - Oli Olive (Arabako Errioxa)
- 17:00 - 1. aretoa: Txokolate-dastaketa - Rafa Gorrotxategi (Tolosaldea)
- 17:10 - 2. aretoa: Euskal pastela (Iparralde)
- 18:00 - 1. aretoa: Txokolate-dastaketa - Rafa Gorrotxategi (Tolosaldea)
- 18:10 - 2. aretoa: Cervus Saltsak (Gorbeialdea)
SUKALDARITZA-TAILERRAK:
Apirilak 17, osteguna
- 12:15 - 13:00: Bilboko pintxoak
- 13:15 - 14:00: Bilboko pintxoak
- 17:15 - 18:00: Hegaluze-makia
- 18:15 - 19:00: Hegaluze-makia
Irailak 18, ostirala:
- 12:15 - 13:00: Tostada: hegaluzea + antxoa marinatua piperradarekin
- 13:15 - 14:00: Tostada: hegaluzea + antxoa marinatua piperradarekin
- 17:15 - 18:00: Hegaluzez betetako pikillo piperra
- 18:15 - 19:00: Hegaluzez betetako pikillo piperra
Irailak 19, larunbata:
- 12:15 - 13:00: Tostada Latxa gazta urdinarekin + Roastbeef tostada gazta zaharrarekin
- 13:15 - 14:00: Tostada Latxa gazta urdinarekin + Roastbeef tostada gazta zaharrarekin
- 17:15 - 18:00: Antxoaz betetako kalabazina
- 18:15 - 19:00: Antxoaz betetako kalabazina
HERRI-KIROLAK: ERAKUSTALDIAK, DESAFIOAK ETA TAILERRAK
Herri-Kirolak —euskal nortasunaren eta tradizioaren sinboloa— protagonista handiak izango dira berriro Bilbao Basque Festen, eta esperientzia paregabea eskainiko diete bilbotar zein bisitariei, une gogoangarri asko emango dituzten indar- eta trebezia-proba ikusgarri horiek gertutik bizitzeko.
Areatzako kaia aire zabaleko eszenatoki handia izango da, eta hainbat herri-kirol egingo dira bertan: ingude- eta lasto-altxatzea, harri-jasotzea, sokatira, trontza... Horrez gain, gehien espero den txapelketetako bat ere egingo da: Bizkaiko Orga-Joko Txapelketa Ofiziala, emakumezkoen eta gizonezkoen kategorietan.
Erakargarri berezi gisa, Nerea Egurrolak, 25 kiloko txinga garraioaren errekorra duenak, 50 kiloko txinga kopuruaren errekorra hausten saiatuko da Bilbao Basque Festen edizio honetan.
HAURRENTZAKO TAILERRAK 8 URTETIK GORAKOENTZAT
Erakustaldiez gain, jaialdiak haurrentzako Herri-Kirol tailerrak eskainiko ditu, 8 urtetik gorako haurrentzat, euskal kirol-tradizioak belaunaldi berriei modu didaktiko eta dibertigarrian ezagutzera emateko. Areatzako kaian izango dira, 11:30ean eta 16:30ean.
Aurtengo berrikuntza izango da, euskal pilotako tailerrak ere izango direla Esperantzako Frontoian: 50 pertsonentzako emanaldiak izango dira 12:00etan, 13:00etan eta 17:00etan (plazak iritsitako ordenaren arabera esleituko dira, lekuak bete arte). Saioetan kartoi birziklagarrizko saskiak eta EKO pilotak egingo dira, museo txiki bat bisitatuko da kirol tradizional horren modalitate guztiak eta historia ezagutzeko, partida azkarren erakustaldia egingo da emakumezko profesionalekin eta zesta-puntakoekin, eta eskuzko partidetan parte hartuko dute pilotariek, txapela irabazteko.