Gure ingurune pribilegiatuan zehar familia askok ematen dute bizitza ganaduaren mantentze-lanetan. Lehen sektorearen iraunkortasuna guztion ahoetan dago. Sektore hori ahaztu egiten dugu batzuetan, baina funtsezkoa da gizartearentzat eta gure hurbileneko ingurunearentzat. Landa-inguruneko lanak enplegu-sorrera eta ekonomia zirkularra sustatzen ditu; gainera, jardueraren biziraupena ahalbidetzen du, eta gazteak hirietatik gertuago dauden tokietara ihes egitea frenatzen du.

Kaiku baserritar familiek osatutako proiektua da, eta konpromiso indartsua izan du sektorearekiko 60 urte baino gehiagoz; gainera, guztiak berdin tratatzen dira, izan handiak edo txikiak. Horri esker, baserritar txikiek euren jarduerarekin jarraitu ahal izan dute jakinda euren ekoizpenaren % 100 jasoko dutela, baserriaren kokapen geografikoa edo ekoitzitako litro-kopurua edozein delarik ere.

Kaikuren baserritar familia horietako bat Edurnerena da, zeinak Aintzane eta Zaloa ahizpekin batera lan egiten duen Abanto Zierbenaren goialdean daukaten baserrian. Aitari lekukoa hartu ondoren, haiek dira Goialde familia-ustiategiaz arduratzen direnak. Emakumeek sektorean duten funtsezko rolaren adibidea dira, orain arte itzalpean egon den figura izanik, abeltzaintzan oso lan aktiboa egin arren. Haiek zuzentzen dute ustiategia, eta lehengaien erosketarekin eta behien zaintzarekin lotutako guztia kudeatzen dute; gainera, esnearen ekoizpena kontrolatzen dute.

Estilo tradizionalenari eusten dioten arren, sektoreko aurrerapenak txertatu dituzte eguneroko lana egiteko. Hiru ahizpek apustu argia egin dute negozio-eredu iraunkorraren alde, zeinak ingurumena ere errespetatzen duen.

Hiritik gertu bizi diren arren, baserriaren inguruneak aukera ematen die behiei askatasun osoz bazkatzeko. Gainera, inguruko lurrak ereiten dituzte produktu kimikorik gabe; soilik ongarri naturalak erabiltzen dituzte, biodibertsitatea errespetatzeko. Lurren zainketari esker ingurunea babesten da, ezagutzen dugun moduan mantenduz, eta sastrakak ekiditeaz gain suteen arriskua murrizten da. Belar horrekin eta zerealekin elikatzen dituzte euren behiak, modu % 100 naturalean.

Edurne, Aintzane eta Zaloa bezala, Bizkaiko familia askok ekoizten dute esnea modu iraunkorrean, adibidez Felix Arasek, Karrantza haranean daukan baserrian. Felix eta bere anaia Karrantzan abeltzaintza lantzen duten laugarren familia-belaunaldikoak dira, eta, teknologia baserrian sartu ondoren, energia berriztagarrien, iraunkortasunaren eta behien ongizatearen aldeko apustua egin dute. Plaka fotovoltaikoei esker, energia aurreztu dezakete eta zuzenean kontrolatu dezakete baserriaren energia-kontsumoa eta -erabilera. Halaber, behien erosotasunerako egindako inbertsioei esker haien ongizatea handitu dezakete: jetzialdi automatizatuak eskariaren arabera izateko, lo egiteko lekuetan latexa jartzea edo tenperatura eta hezetasuna kontrolatzeko klimatizazioa. Horri guztiari esker, lortutako esnea kalitate handienekoa da.

Kaikuko baserritar familien lan eta ahaleginari esker (besteak beste Edurne eta Felixena), hurbileko produktua lortzen dugu, gure ingurunean bizi diren familiek ekoitzia, uste duguna baino askoz ere gertuagokoa. Gainera, behiak zaindu eta elikatzen dituzte modu natural eta arduratsuan, gure soroetako belarrarekin.

QR kode hau eskaneatuta ikusi dezakezu zenbat ganadutegi dauden zure inguruan, eta Kaiku KM0 ekoizpen arduratsuko esne-brik bakoitzaren atzean dauden familiak ezagutuko dituzu.