Síguenos en redes sociales:

Puy Arrieta: horrela bizi da Euskadiko gaztarik sarituenetako bat egiten duen artzaina

Artaldearen inguruko maitasun forjatua

Puy Arrieta: horrela bizi da Euskadiko gaztarik sarituenetako bat egiten duen artzainaMarkel Fernández

Idiazabal Gaztaren Jatorri Izendapenaren pean leialtasunez jarraitzen duten eta Euskadin gaztagintzaren tradizioak dakarrenaren benetako zaindari diren emakume horien ibilbidea eta omenaldia da hau. Izan ere, hemengo gazta elikagai edo produktu naturala baino zerbait gehiago da; santua eta lurralde honetako ondare kulturalaren ezaugarria da.

Errekonozimendu osoa merezi duen emakume horietako bat (Bidane, Maider eta Emilia bezala) Puy Arrieta da, bere senar Jon Etxebarriarekin batera, artisautza lanbide honen sustraiak mantentzen jarraitzen duena. Puy Arrietaren kasuan, artzaina Araban jaio zen, Araian, baina Zeanuriko kanpoaldera etorri zen maitasunagatik. Senarrarekiko maitasuna, eta, orain, Gorbeia mendiaren magalean dagoen baserri bateko talaia naturaletik egiten dituzten gaztekiko maitasuna.

Bikote honek egiten dituen gaztak, kasu honetan Puy Arrietaren paperean oinarrituz, bere artaldeko ardietan dute jatorria. Artalde horiek lasaitasun osoz bazkatzen dute paraje eder honetako belardi berdeetan, euskal goragune enblematikoaren ondoan. Hain zuzen ere, leku hori da bere gazta inoiz Euskadiko Idiazabal gaztarik onena izatera eraman duen ezaugarri nagusietako bat. Are gehiago, Puy eta bere senar Jon izan ziren sari hau eskuratu zuten Bizkaiko lehen abeltzainak.

This browser does not support the video element.

Quesería IpiñaburuMarkel Fern?ndez

Puy Arrietak senarrarekin egiten duen etengabeko lanari amaiera ematen zion, esan daitekeen bezala. Lan horrek ez du ulertzen ez ordutegiez ez oporrez, eta inplikatzen duten dedikazioa eta ahalegina dira gure protagonistak urteak egiten daramatzan antzinako lana laburbiltzen duten bi hitzak. "Gustatzen zaigun lana da, eta ahalik eta gehien gozatzen dugu, baina horren atzean badakigu sakrifizio handia dagoela, eta egun osoa ematen dugu kanoiaren oinean, jezten, ardiak zaintzen eta gaztak egiten", esan digu Puy Arrietak.

"Lan hau oso atsegina da naturarekin harremanetan, gure artaldeak daraman erritmoari jarraitzen diogun bitartean. Esan liteke hau sekretua dela, sekretu natural eta errazena, gero gaztak onak atera daitezen ", azaltzen du modu dibertigarrian artzain eta gaztagile honek, bere familiaren erritmoa artaldeak behar duen erritmoak markatzen duela esanez. Eta haiek pozik hala delako.

Puy Arrietak berarentzat egun normala den honetan egiten duen guztia gertutik aztertuz gero, ikusiko dugu hau lan bat, negozio bat edo bizimodua ateratzeko modu bat baino gehiago dela. Bizitzeko modu bat da, bizi-filosofia bat, non erritmoa geldoagoa eta goriagoa den, eta non astelehenak igandeetatik ia ez diren bereizten. Hemen ez da ezer gelditzen ia erloju suitzar baten funtzionamenduan, Puyk eta bere senarrak DO Idiazabal etiketarekin merkaturatzen dituzten gazta batzuei bizia eta forma emateko. "Guretzat oso garrantzitsua da, eta harro egoteko modukoa da Idiazabal Gaztaren Jatorrizko Izendapenaren parte izatea; izan ere, haiekin batera, gure gaztek kalitatezko aurkezpen bat egiten dute munduaren aurrean, eta hori ezingo genuke bestela lortu horrela ez balitz".