Síguenos en redes sociales:

Bidane Baskaran:"Ez dut faltan botatzen hiria": bizitza aldatu eta munduko sari bat irabazi zuen bizkaitar gaztea

Kanpoan ikasi ondoren, familiaren negozioarekin jarraitu behar zuela sentitzen zuen Bidanek

Bidane Baskaran:"Ez dut faltan botatzen hiria": bizitza aldatu eta munduko sari bat irabazi zuen bizkaitar gazteaMarkel Fernández

Markinako familia baserritik Gasteizko Unibertsitatera, Euskal Filologia ikastera; hortik Siziliara (Italia) unibertsitate trukerako programa batean, eta hortik berriro familia baserrira, Bizkaiko bihotzean zarata eta presarik gabeko paraje idiliko honetan.

"Nire kasuan, kanpoan egon ondoren etxera itzultzeak ez zidan inolako arazorik ekarri, han egon nahi bainuen, eta, gainera, nire familian beti egin izan den zerbait egiten, gazta egitea", azaldu digu gazte honek. Izan ere, ez du batere faltan botatzen hiri bateko egunerokotasuna, eta ez du bere burua besterik egiten, gazta horiekin nazioarteko ospea ere lortu baitu. Baskaran familiak duela urte batzuk munduko gaztarik onenen taldean, World Cheese Award-en, ate handitik sartzeko ohorea izan zuen.

Sari hori halabeharrez eraman zuten destinotik, azken unean eman baitzuten izena, Bidane eta bere anaiaren ilusioak bultzatuta, eta sari hori harro egoteko modukoa izan zen artisautza-jarduerari ematen zion aintzatespenari dagokionez.

Bidane belaunaldirik gazteena da, anaiarekin batera, Idiazabal Jatorri Izendapenaren pean merkaturatzen duten gazta hori egiten, eta Santamañe baserriko erraietatik jaiotzen da. Gurasoek irakatsi zioten lanbidea txikitatik mamitu duten arren, Arantzazuko Artzain Eskolan ere trebatu ziren, artaldeari, artzaintzari eta gaztaren sekretuei (eurentzat bat ere ez) buruzko ezinbesteko guztia ezagutzeko.

This browser does not support the video element.

Santamañe baserriaMarkel Fernández

Bere ardi latxen artaldetik datorren esnetik datorren gazta berezi bat da. Ardi latxak aurpegi beltzekoak dira, eta xehetasun hori eta zapore bakar hori ematen dion gatzagi naturalak ematen dio ukitu hori fabrikazioan, eta, ikusi dugun bezala, mundu mailako ospea duten sariak jasotzen ditu. "Probatzen baduzu, bere ehundura, kolore eta itxura bikainaz gain, nota biziena uzten du ahosabaian", bere egunerokotasuna markatzen duen gazta baten protagonista gaztea deskribatzen digu, eguneko 24 orduetan eta urteko 365 egunetan. Hori da artisau-jarduera batean aritzeak duena.

Sakrifizioa, goizalbak, gaztagintzak eskatzen duen esfortzua eta kemena gorabehera, behin saldu eta bezeroen aurpegia ikusten denean uzten duen poztasunak dena konpentsatzen du. Bidanek hain argi dauka, ezen ez baitu zalantzarik mundu honetan ekin nahi dion edozein emakume animatzeko, bere alde on eta txarrekin, espero zen bezala.

"Nire aholkua da anima daitezela eta egin dezatela, baina gogora dezatela ez dela bide erraza, ez erraza. Hori bai, ilusioz, oztopo asko konpon daitezke ", aholkatu du Bidanek, Idiazabal Gaztaren kalitatearen babespean egiten baititu munduko gaztarik onenetako batzuk.