Estatuko eguneko menu baten batez besteko prezioa 13,2 eurokoa izan zen 2023an, hau da, aurreko urtean baino % 3,4 gehiago, inflazioak markatutako testuinguru batean, Hostelería de Españak Edenred enpresarekin egindako eta 2023ko urtekarian aurkeztutako azterlan baten arabera.
Azterketa horren helburua eguneko menuaren batez besteko prezioaren bilakaera monitorizatzea izan da autonomia-erkidegoetan eta Estatuko hiri nagusietan. Azterketa horren arabera, eguneko menu baten batez besteko prezioa 12,8 eurokoa izan zen 2022an, eta duela zazpi urte, 2016an, 11,7 eurokoa.
Beraz, adierazi duenez, eguneko menu bat batez beste % 12,6 garestitu da urtean 2016. urteaz geroztik; KPIa, berriz, % 20,6 igo da, eta elikagaiak eta edariak % 34 garestitu dira duela zazpi urtetik.
Joan den abenduaren 14an, Estatistikako Institutu Nazionalak (INE) azaroan argitaratu zuen KPIren gorakadaren behin betiko datua, aurreko urteko hil beraren aldean, eta orduan prezioak % 3,2 igo ziren. Elikagaien eta alkoholik gabeko edarien hazkundea % 9ra jaitsi zen; eta urte arteko tasan oliba-olioa % 66,7 igo zen.
Ildo horretan, inflazioak eta jatetxeen produkzio-kostuen igoerak eguneko menuaren prezioan duten eragina ezagutzeko, Estatuko Ostalaritzak 1.400 inkesta bidali ditu guztira, eta 624 erantzun jaso dira.
Era berean, hiru galdera egin dira guztira menuaren prezioari buruz, hau da, 2023ko urtarriletik irailera bitartean prezioa igo ote den eta, hala bada, prezioa zein ehunekotan igo den.
Horrela, inkestatutako jatetxeen % 76k eguneko menuaren prezioa igo du urteko lehen 9 hilabeteetan. 2023ko urtarriletik irailera bitartean, jatetxeen % 26,5ek eguneko menuaren prezioa % 0 eta % 5 artean igo zuten, % 30,8k % 6 eta % 10 artean, % 10,1ek % 11 eta % 15 artean eta % 8,7k % 16 eta % 30 artean. Gainerako % 24ak ez zuen igoerarik aplikatu.
Katalunia, eguneko menua garestiena den eskualdea
Autonomia-erkidegoen arabera, eguneko menuaren prezioa gehien igo dutenak Galizia ( % 22,4), Errioxa ( % 20,4), Asturias ( % 20), Aragoi ( % 15,2), Kantabria ( % 14,1), Katalunia ( % 13,9) eta Euskal Autonomia Erkidegoa ( % 13,7) izan dira.
Hala ere, Katalunia da eguneko menu baten preziorik garestiena duen eskualdea, 14,5 eurorekin; ondoren, Euskadi dator, 14,2 euroko prezioan, eta Madril, 14 euroko prezioan. Taularen beste aldean, eguneko menu merkeenaren batez besteko prezioarekin, Kanariar Uharteak (11,9 euro), Asturias (12,2 euro) eta Andaluzia (12,3 euro) daude.
Azken urtean, eguneko menuaren prezioa gehien igo den autonomia-erkidegoa Asturias izan da (+%9,3); bigarren igoerarik handiena, berriz, Aragoin izan da (+%5,6); ondoren, Nafarroa (13,8 euro) eta Galizia (+%5,3) daude.
Bartzelona, eguneko menurik garestia duen hiria
10 hiri nagusiei dagokienez, eguneko menuaren batez besteko prezioa 13,4 eurokoa da, 2016an baino % 12,5 gehiago (11,9 euro) edo 2022an baino % 3,6 gehiago (13 euro). Bartzelona (14,7 euro) eta Madril (14,5 euro) nabarmentzen dira, eta horien atzetik daude Bilbo (14 euro), Palma (13,8 euro) eta Zaragoza (13,5 euro).
Azken urtean, eguneko menuaren prezioan igoerarik handiena izan duen hiria Zaragoza izan da, % +5,5eko igoerarekin, eta 13,5 eurotan kokatu da. Bigarren igoerarik handiena Malagan izan da, +%5ekin (13,1 euroan geratu da); eta hirugarrena Bartzelonan, +%4,8rekin (14,7 euro batez beste).
"Prezioen igoera horrek errealitate bat islatzen jarraitzen du, hau da, lehiakortasuna, ostalaritza-sektoreak gure artean duen kalitatea-prezioa erlazioa