- Bi esparru oso desberdin dira, baina bai sukaldaritzan, bai kirolean, prestakuntza, dedikazioa, esfortzua eta ordu asko behar dira gorenera iristeko. Ahalegin eta dedikazioaz asko dakite bai Jon Gil Ugaoko sukaldariak, bai Galdakao Igeriketa Taldean ere. Bakoitza, bere eremuan, arrakastak esperimentatzen ari da asko saiatu ondoren. Galdakaoko igeriketa klubean, banakako arrakastak alde batera utzita, aspalditik lortzen ari diren emaitza onak klubaren barruan egindako lan onaren adibide dira. Urte asko dira igerilekuetan, entrenatzen, bidaiatzen, lehia- tzen. Izan ere, iaz 20 urte bete zituzten klub gisa, eta urteurren hori, nolabait, ez da espero bezain polita izan, covid-19ak eragindako egoeraren ondorioz. Adierazten duten bezala, “ezin izan dugu ospatu nahi genuen bezala; beraz, emango diguzuen sariak ilusio berezia egiten digu”. Gainera, “igeriketa talde bat garenez, are ilusio handiagoa egiten digu, beste kirol batzuen atzetik dagoen kirola egiten baitugu”. Hala ere, Galdakaon “oso aintzatetsiak eta estimatuak” sentitzen direla ere onartzen dute. Zalantzarik gabe, “Bizkaian eta Euskal Herrian lortu ohi ditugun emaitza onek, eta Estatu mailan kopuru txikiagoan, aitorpen hori izaten laguntzen digute”. Joan den denboraldian master kategorian lehen aldiz lehiatu ziren Espainiako txapelketetan, eta “hainbat podium eta emaitza bikaina lortu genituen”, klubetik azaldu dutenez.

Gaur egun, klubak 105 igerilari inguru ditu, benjaminen kategoriatik (8 urte) masterretara (adin-mugarik ez duen kategoria). “Igeriketa oso kirol gogorra da, non txikienek astean 3 egunetan entrenatzen duten, baina berehala (10-11 urte) astean 4 edo 5 egunetan entrenatzen hasten dira”. Hori dela eta, “konstante bat gara Urretako igerilekuan eta oso lotuta gaude kiroldegiko egunerokotasunarekin”. Gainera, hainbat txapelketa antolatzen dituzte Galdakaon, eta nabarmentzen dute igeriketan, askotan nahiko banakako kirola izaten dena, “klub gisa ezagutzea lortu dugula, eta oso garrantzitsua iruditzen zaigu gure kirolariak klubaren parte sentitzea”.

Jon Gil Ugaoko sukaldariaren kasuan, Euskadiko Sukaldaritza Txapelketa irabazi du, Euskadiko Sukaldarien Elkarteak antolatutako lehiaketa, eta dagoeneko erreferente bihurtu da, euskal sukaldari garran- tzitsuenetako bat izatera deitua dagoelarik. “Saria oso ondo etorri zait, hainbeste lan egin ondoren, laster jaikitzea, jaiegunetan eta abar, saritzea polita da”. Galdakaoko sukaldaritza-eskolan hasi zuen sukaldari-ibilbidea, eta lehenago ere, Frantzian, familiaren jatetxe batean aritu zen lanean. Ahal zuenean joaten zen lanera Frantziara, sukaldaritzako ikasketekin txandakatzen zuen bitartean. Hainbat sukaldeetatik pasa da, hala nola Bilbon, Alacanten, non Michelin izarra zuen jatetxe batean egon zen, eta Amurrioko Bidekora joan zen gero.

Beste jatetxeren batean lanean aritu ondoren, eta emaitza onak lortu dituen sukaldaritza-lehiaketa ba- tzuen ondoren, orain Bidekora itzuli da, eta karta aldatzen ari da. Sukaldaritza tradizionala gustatzen zaio, baina euskal sukaldaritza berrian murgilduta dago, eta dagoeneko hainbat sukaldari gazte daude Euskadin hain garrantzitsua den esparru baten buru izatera deituak, eta horien artean Jon Gil egongo da.