Eusko Jaurlaritzak, HAZI Fundazioaren bitartez, publizitate-kanpaina bat jarri du abian "Arabako Errioxa naiz eta nire etiketak dena esaten du" esloganarekin, Euskadiko mahastizaintzaren eta ardogintzaren sektoreari balioa ematea helburu duena, jatorriari erreparatzen dioten kontsumitzaileei orientazioa emanez, "kalitatearen eta bikaintasunaren bermea baita".

Ohar batean, Jaurlaritzak jakinarazi du gaur egun Arabako Errioxan dauden 190 upategi merkaturatzaileetatik 115ek eskatu dutela etiketetan 'Arabako Errioxa' aipamena sartzea, eta "gehienak dagoeneko erabiltzen ari direla".

Publizitate-kanpainak telebista, kanpoko publizitatea, irratia, prentsa digitala eta sare sozialak ditu ardatz, jendeak Arabako Errioxako ardoak etiketaren bidez identifika ditzan.

Sektoreari laguntzeko ildoak

Halaber, nabarmendu duenez, "egoera ekonomiko global konplexuaz" jabetuta, Eusko Jaurlaritzak Euskadiko mahastizaintza eta ardogintzaren sektoreko enpresei "finantza-laguntzako hainbat lerro eskaintzen dizkie, eta horien artean sustapenari eta komunikazioari ematen zaion laguntza".

Ildo horretan, zehaztu du 2024an 1,5 milioi euro bideratuko direla komunikazio-kanpainak egiteko, Basque Wine Officeren bidez garatuko diren beste sustapen-ekintza batzuk egiteko eta azoketara joateko.

"Gobernuak Estatuko eta nazioarteko merkatuetan sustapenari ematen dion babesa agerian geratzen da euskal edarien sektoreak Bartzelona Wine Week edo ProWein Düsseldorf bezalako erreferentziazko azoketan modu taldekatuan parte hartzeko antolaketarekin", gaineratu du.

Arabako Errioxako ezaugarriak

Arabako Errioxako ardoari dagokionez, Jaurlaritzak azaldu duenez, "baldintza bioklimatiko paregabeak, milaka urteko ibilbidea, Erdi Aroko ondare kultural eta arkitektoniko handia eta upategi historiko eta berritzaileen multzoa uztartzeak ospe handia ematen dio Arabako Errioxako ardoari mundu mailan".

"Euskadiko hegoaldean kokatua, Arabako Errioxa mahastiz beteriko inguru idilikoa da. Lur gorrien 310 kilometro karratu baino gehiago ditu, 18 udalerritan banatuta, eta mahatsa landatzeko baldintza erabakigarrienak betetzen dituzte, lurzorura eta klimara egokitzeko duten gaitasunagatik", adierazi du.

Azpimarratu duenez, "eragin klimatologiko atlantikoen eta mediterraneoen arteko trantsizio-eremu bat da, faktore orografikoek minimizatuta, eta horrek eguzki eta ur dosi zehatza ematen dio mahastiari". "Bat egiten dute iparraldeko giro hezeak, Toloño mendilerroko koten babesak leunduta, eta hego-ekialdeko agregakinak", adierazi du.

Gainera, gogora ekarri du mahastiak Toloño mendilerroaren magalean dauden kare-buztinezko lurzoruetan finkatzen direla, hegoaldera begira terrazetan eta lursail txikietan, udako argitasuna ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Errioxa Jatorri Deitura Kalifikatuak baimendutako mahats-barietateekin egiten da Arabako Errioxa ardoa, "baldintza bioklimatikoetara hobekien egokitzen direnekin".