Bueltan da gastronomiaren etorkizunari forma ematen dioten gazteekin osaturiko 50 Next zerrenda. Beti bezala, ekimen hau The World’s 50 Best Restaurants eta The World’s 50 Best Bars ekimenen antolakuntzak iragarri egin du.

Zerrendaren urteko bigarren edizioa 2022ko ekainaren 24an iragarriko da Euskalduna Jauregian egingo den ekitaldi batean, eta horren ostean hitzaldi inspiratzaileak eta eztabaida-panel interaktiboak egingo dira 'Class of 2021' eta 'Class of 2022’ 50 Next-eko kideekin zein munduko chefik txalotuenetako batzuekin. Jardunaldian, Bizkaiko Foru Aldundiarekin eta Eusko Jaurlaritzarekin lankidetzan antolatua, besteak beste, Mauro Colagreco, Dominique Crenn eta Joan Roca chef ospetsuek hartuko dute parte.

50 Best-ek egindako ikerketa eta azterketa sendo baten bidez osatua, nazioartean ezaguna den Basque Culinary Center erakundearekin batera, 50 Next-ek bere ideiak egi bihurtu dituzten adimen gazte eta distiratsuen hautaketa global eta dibertso bat aurkeztu du. Zerrenda bat, baina ez ranking bat. 50 Next-en helburua mugak gainditzen eta elikagaien eta edarien ekosistema osoan erronka berriei heltzen ari diren gazteak inspiratzea, ahalduntzea eta konektatzea da. Gastronomiaren esanahi zabalenean sakonduz, zerrendaren bigarren edizioak pertsonak nabarmenduko ditu janari- eta edari-kateko maila guztietan, beren lanaren bidez. Lan horrek gai ugari biltzen ditu, hala nola zientzia, ardoaren elaborazioa, nekazaritza edo teknologia.

35 urteko edo gutxiagoko pertsonen zerrenda bat; 50 Next-ek munduari benetan desberdintasuna markatzen ari den talentu-belaunaldi berri bat aurkeztea du helburu. 2021eko abuztuan ireki zen eskaera- eta izendapen-prozesu baten bidez, 2022ko zerrenda eskura izan zuten ekosistema gastronomikoaren edozein lekutan lan egiten duten mundu osoko eskatzaileek. 35 urtetik beherakoetan ardazten bada ere, zerrendak kontuan hartzen ditu, halaber, duela gutxi lanbide-karrera berri bat hasi zuten 35 urtetik gorako eskatzaileak, eta horrek aintzatespenerako aukera benetan inklusiboa ematen du.

2021eko apirilean aurkeztua, 50 Next-en lehen edizioak talentu gazte eta bikainak erakutsi zituen; besteak beste, David Zilber, Kanadako hartziduran aditua eta Nomako chef ohia, Hospitality Pioneers kategorian; Josh Gilbert nekazari australiar indigena, Empowering Educators kategorian; eta Jhannel Tomlinson, klima-aldaketaren kontrako eta emakumeen ahalduntzearen aldeko borroken defendatzaile jamaikarra, Trailblazing Activists kategorian. 'Class of 2022'-ak mundu-mailako 50 talenturekin osaturiko zerrenda berria izango du, hala nola podcasterrak eta dibertsitatearen aldeko aktibistak, industria buru duten 'Class of 2021'-eko zazpi kategoria berdinetan banatuta: Gamechanging Producers; Tech Disruptors; Empowering Educators; Entrepreneurial Creatives; Science Innovators; Hospitality Pioneers and Trailblazing Activists. Kategoria bakoitza ez dago sailkatuta eta hainbat lanbide ugari biltzen ditu.

'Class of 2022'-aren berri emateko, 'Class of 2021'-en ohoratzeaz gain, 50 Next-ek hitzaldi motibatzaileak, zuzeneko elkarrizketak eta eztabaida-panel interaktiboak izango dituen egun bateko programa aurkeztuko du, eta ekainaren 24an gauzatuko da. Jardunaldi horretan, 50 Next-eko zerrendetako pertsonak eta 'Best of the Best'-eko ordezkariak egongo dira; Best the World'ring-en urteko rankingaren buru izan establezimenduen elite-taldea. Bilbon egingo, Bizkaian, 50 Next-en leku anfitrioi bazkide ofiziala. Ekitaldia zuzeneko zeremonia batekin amaituko da, eta bertan 2022ko zerrenda emango da ezagutzera.

William Drewek, 50 Best-eko eduki-zuzendariak, honela dio: "Asko pozten gaitu 50 Next itzuliko dela jakinarazteak, inaugurazio-zerrendaren arrakastaren ostean, eta 50 Next-en gure zuzeneko lehenengo ekitaldia antolatzeak Bilbon ekainean. 50 Next-ek hurrengo belaunaldia eta etorkizun hobea sortzeko talentua, grina eta bultzada ospatzen ditu. Bizkaiko Foru Aldundiaren, Eusko Jaurlaritzaren eta Basque Culinary Center-en laguntzarekin, gastronomiako liderren eta janariaren eta edariaren munduko etorkizuneko izarren arteko loturak sortzeko gai gara".

Joxe Mari Aizegak, Basque Culinary Center-eko zuzendari nagusiak, hauxe dio: "Gastronomia eraldaketa betean dago: gizarteak dituen erronken erantzun gisa aurkezten da. Basque Culinary Center-ek uste du sektorearen etorkizuna belaunaldi berrien talentuan dagoela —zerrenda hau osatzen duen talentuan hain zuzen ere—, beren lanaren kalitatea eta izaera berritzaileagatik nabarmentzen diren pertsonetan. Guretzat ohorea da 50 Best-ekin, Bizkaiko Foru Aldundiarekin eta Eusko Jaurlaritzarekin lankidetzan aritzea zerrenda hori eta nabarmentzeko; bai eta eraldaketa, aldaketa eta inpakturako eragile aktiboak izango diren eta gastronomia garaikidea definituko duten 50 pertsona horiek ere".

Bittor Oroz Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordeak hau esan du: "50 Next-ek Euskadi nazioarteko gastronomiaren erdigunean jarriko du berriro. Ekosistema lehiakorra sendotzen jarraituko dugu, gure nortasun kulturala sendotuz eta herrialde txiki hau gastronomiaren eta elikaduraren arloan abangoardian mantenduz. Gainera, 50 Next-ek lankidetza ahalbidetzen du, eta beste sektore-eragile batzuk eta beste diziplina batzuk inplikatzen ditu elikagaien ekosisteman eboluzionatzeko".

Ainara Basurko Bizkaiko Foru Aldundiaren Ekonomia Sustatzeko diputatuak honako hau esan du: "50 Next nazioarteko ekitaldi handia izango da. Bizkaiko Gobernua ziur dago bultzada handia izango dela berraktibaziorako, garapen ekonomikorako, talentua erakartzeko eta Bilbao Bizkaia marka atzerrian sustatzeko, 2018an The World's 50 Best Restaurants ospatu zenean gertatu zen bezala. 50 Next-ek zentzu zabalean baloratzen du gastronomia, hiriari eta lurraldeari ospe handia emango dioten jasangarritasun-balio eta -printzipioekin".